Pàgines

dimecres, 29 de març del 2017

Un pit-roig rus al Delta del Lobregat!


El passat 21 de març, els nostres companys Marc Pérez i Sergi Sales van fer una recuperació molt poc habitual. En una jornada d'anellament a Cal Tet (El Prat de Llobregat) organitzada pel Centre Mediambiental l'Arrel dins d'un programa d'educació ambiental per a les escoles realitzada als espais naturals del riu, en aquest cas del delta del Llobregat, van capturar un pit -roig (Erithacus rubecula) amb una peculiaritat:  duia una anella ... russa!

Els alumnes de l'Escola Lola Anglada, d'Esplugues de Llobregat, van ser els afortunats testimonis d'aquesta captura excepcional. 

Tot i que, durant aquesta època, hi ha un trànsit important de pit-roigs que realitzen la migració pre-nupcial cap al centre i nord d'Europa, la població que cria a Rússia queda molt al nord i, sobretot, molt a l'est i no és gens corrent agafar migradors d'aquesta procedència. 


Un cop tramesa la recuperació, ha resultat que aquest exemplar va ser anellat l'any passat, el dia 1 de maig del 2016, a una àrea boscosa relativament pròxima a Moscou, al districte de Ruzskyi, a la població de Konstaqntinovo. En el moment de l'anellament es va datar com a exemplar de més d'un any d'edat (nascut el 2015).

Gairebé un any després (324 dies), l'hem capturat de tornada, camí de la zona on va néixer, i en perfecte estat de salut al Delta del Llobregat. 

La distància entre els dos punts és de 2.922 quilòmetres en línia recta, però hem de tenir present que l'ocell, més que probablement, ve d'encara més al sud on ha passat l'hivern.  

Un cop mirat i remirat, mesurat i fotografiat, els alumnes de l'escola d'esplugues el van alliberar perquè pogués continuar la migració sense problemes: si ha de tornar a Rússia, li queda un bon trajecte a fer!