Pàgines

dissabte, 1 de desembre del 2012

Es busquen col·laboradors pel projecte Cotxa Fumada !

El projecte “Cotxa fumada” de la Societat catalana d’Anellament va avançant (podeu veure'n l’evolució al portal www.phoenicurus.net ). La base principal del l’estudi consisteix en la captura dels ocells i la col·locació d’una anella de PMMA per a passeriformes, a part de l’anella metàl·lica amb remitent CATALUNYA  www.rings.cat. Les anelles de PMMA són alfanumèriques, estan creades especialment per aquest projecte i permeten una lectura a distància amb binocles o telescopi.

Una part important d'aquest estudi està en mans dels anelladors i observadors d'aus que puguin aportar lectures de les anelles alfanumèriques. Es per aquest motiu que hem creat la figura de l'Observador Actiu per implicar en el projecte a tots aquells observadors d'ocells que puguin fer lectures a distància. Es tracta d'ornitòlegs que visquin en una casa amb jardí o que visitin espais de manera habitual on controlin la població de cotxes fumades, ja siguin hivernants o nidificants, sense gaire esforç.

El procediment s'inicia en adquirir el compromís de fer lectures de les cotxes fumades anellades en el futur. Seguidament es capturen, amb la participació d'un  anellador de la SCA, un parell o tres cotxes fumades amb ballestes  i s'anellen amb les anelles de PMMA. Finalment, es dóna accés a l'observador a la base de dades principal per poder enregistrar les lectures d’anelles de les cotxes fumades del seu entorn.

També s'aconsellarà sobre com afavorir l’augment de les lectures creant punts d’atracció amb fonts d’aigua o menjadores amb preses vives, com ara cucs de farina.

Des de la SCA, agrairem que aquelles persones interessades en formar part del projecte, ens adrecin un correu electrònic al mail  info@phoenicurus.net